Entisajan asumismuotoja: jurtta

Kirjoitettu: heinäkuu 17, 2013 | Kuuluu aiheeseen: Koti, Rakentaminen, Remontointi | Ei kommentteja »

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-yurt-interior-image15338428Ihmiskunnan historiassa riittää mitä ihmeellisimpiä asumusmuotoja. Tavallinen rakennettu talo ei suinkaan ole ainoa mahdollinen ja käytetty asumismahdollisuus, vaan ajasta ja paikasta riippuen ihminen on asunut erilaisissa kohteissa. Seuraavassa tutustumme jurttaan.

 

Paimentolaisten tukeva asumus

Jurtta on alunperin paimentolaisten asumus. Siksi siinä on kaksi pitkälle kehittynyttä ominaisuutta: paikallaan se on tukeva asumus ja  huomattavasti tukevampi kuin vaikkapa teltta. Sen takia siellä on helppo viettää kerrallaan pidempiä ajanjaksoja. Jurtta on kuitenkin tarvittaessa  helppo ottaa mukaan ja siirtää. Käsityöllä tehtynä jurtassa on oma erityinen tunnelmansa, jota tuo myös katon kaunis kruunu.

Toimii ympäri vuoden


Jurtta on monikäyttöinen. Se voi olla pihamaalla vieras- tai huvimaja. Monet myös käyttävät sitä kesäasuntona vaikkapa usamman kuuukauden. Mukaan otettuna se toimii hyvin metsästysmajana ja retkeilymajoituksena. Jurttaa voi käyttää myös telttasaunana. Kunnon kamiinajärjestelmän avulla jurttaa voi käyttää ympäri vuoden.Leave a Reply