Eroon lisenssimaksuista pilvipalveluiden avulla

Kirjoitettu: kesäkuu 8, 2012 | Kuuluu aiheeseen: Tekniikka, Yrittäminen | Ei kommentteja »

pilvipalveluiden käyttäjät eivät maksa turhastaPilvipalvelut tarjoavat käyttäjälle palveluita, ei tuotteita. Tietotekniset ratkaisut tuodaan internetin ”pilven” avulla käyttäjälle. Tällöin käyttäjä ei itse tarvitse ohjelmistoja, laitteistoa tai osaa siitä ja tietoa, koska nämä kaikki sijaitsevat verkossa. Käyttäjän näkökulmasta kokemus ei eroa ”normaalista” juuri millään tavalla. Kiteyttäen siis pilvipalvelut tuovat käyttäjille tarvitsemansa datan ja välineet netin kautta.

Pilvipalveluissa on se hyvä puoli, että käyttäjälle ei tule kiinteitä lisenssimaksuja. Sen sijaan käyttäjää laskutetaan ohjelmien ja sovellusten käytön perusteella jatkuvasti. Pilvipalvelujen käyttäjänä maksaa siis tasan siitä, mitä käyttää.

Pilvipalvelut ovat käteviä monestakin syystä. Palveluiden ostamisessa pilvenä on monia etuja, esimerkiksi:

  • Ohjelmistoihin ei pidä erikseen investoida. Tästä seuraa ohjelmistojen ja sovellusten käytön edullisuus.
  • Yksi isoimmista eduista on se, että pilveen tallennettuun tietoon pääsee käsiksi mistä vain.
  • Pilvipalvelut ovat joustava tapa työskennellä. Yrityksen ei tarvitse tehdä suuria investointeja, jotka sitoisivat yrityksen pitkäksi aikaa käyttämään ohjelmia tai laitteita, vaan se voi kokeilla palvelua haluamansa ajanjakson verran.
  • On paljon helpompaa ottaa kaikki uudet ohjelmistot pilven yli, kuin asentaa ne erikseen jokaiseen yrityksen koneeseen ja pitää huolta päivityksistä yms.
  • Pilvipalvelujen käyttäjät eivät maksa turhasta, koska laskutus perustuu vain siihen, mitä käyttää. Näin resurssit käytetään optimaalisesti hyväksi.

Hyötyjä siis löytyy. Vähemmän houkuttelevina seikkoina pilvipalveluissa voidaan pitää sekä yksityisyyttä että tietoturvaa. Pilvipalveluita ylläpitävillä yrityksillä on halutessaan pääsy kaikkeen pilvessä varastoituun tietoon. Oikeutta tiedon käyttöön ei tietenkään ole.

Tietoturva on myös palveluita tarjoavan yrityksen vastuulla, mikä toisaalta entisestään vähentää käyttäjän päänvaivaa. Sitä voidaan siis myös pitää hyvänä puolena. Kolikon kääntöpuoli onkin sitten se, että osaamaton pilven tarjoaja voi vaarantaa käyttäjän tiedot.Leave a Reply