Ilmalämpöpumppu tulee asentaa ja huoltaa oikein

Kirjoitettu: elokuu 9, 2012 | Kuuluu aiheeseen: Koti, Tekniikka | Ei kommentteja »

Suomessakin voi lämmittää ja viilentää kodin ilmalämpöpumpulla. Säästöä tulee erityisesti lämmityskustannuksissa, joista voi ilmalämpöpumpulla selvitä puolilla sähkölämmityksen kustannuksiin verrattuna. Ilmalämpöpumpulle miinusta tulee sen tehottomuudesta kovilla pakkasilla. Nykyään tosin valmistetaan ilmalämpöpumppuja, jotka pystyvät tuottamaan tarpeeksi lämpöä jopa -30 celsiusasteen pakkasissa.

Ilmalämpöpumpun loistava hyötysuhde on yksi sen suurimmista plussista. 1 kWH sähköä tuottaa ilmalämpöpumpun avulla lämpöä kaksi kertaa normaalia sähkölämmitystä enemmän.

Ilmalämpöpumppu koostuu sisäyksiköstä ja ulkoyksiköstä. Ulkoyksikkö asennetaan talon ulkopuolelle. Se sitoo ulkoilmasta auringon lämpöenergiaa, ja siirtää energian kylmäaineen avulla sisäyksikköön. Sisäyksiköstä energia vapautetaan sisätiloihin lämpimänä ilmana. Esimerkiksi jääkaappi toimii samalla periaatteella, mutta käänteisesti.

Ilmalämpöpumpulla on siis mahdollista säästää lämmityskustannuksissa todella paljon. Jotta säästöjä tulisi, täytyy kuitenkin laitteen olla asennettu oikeaoppisesti. Ulkoyksikön ja sisäyksikön sijoitus vaikuttaa laitteen tehoon. Esimerkiksi sisäyksikkö tulisi mieluusti saada katon rajaan ja keskeiselle paikalla huoneistossa. Laitteita on hyvin erilaisia. On ilmalämpöpumppuja, jotka lämmittävät talon hyvin jopa -30 asteen pakkasissa, kun toiset taas eivät tahdo toimia kunnolla -20 asteessa. Ilmalämpöpumpun toiminnan kannalta kovat pakkaset eivät ikinä ole hyväksi, koska energiaa lämmön tuottamiseen kuluu enemmän. Ilmalämpöpumpusta saa enemmän irti, jos ilmasto on sen käyttöön sopiva.

Kun ilmalämpöpumppu on asennettu, ei sen säännöllistä huoltamista tule unohtaa. Laitetta voi huoltaa itse, mutta on hyvä antaa ammattilaisen hoitaa sitä silloin tällöin.

Hyvin suoritettu ilmalämpöpumpun asennus ja säännöllinen, ammattimainen huolto pidentävät laitteen elinikää ja parantavat sen hyötysuhdetta. Laitteeseen kertyy paljon pikkuroskaa, jonka saa hyvin itsekin pois vaikkapa imuroimalla. Sisäyksikkö tulisi imuroida mieluusti pari kertaa kuussa ja ammattilaisen on hyvä antaa katsoa laitetta kerran vuodessa. ainakin kerran kahdessa viikossa. Laitetta kannattaa myös huollattaa kerran vuodessa ammattilaisella.Leave a Reply