Kannattaako hankkia maalämpöpumppu vai ilma-vesilämpöpumppu?

Kirjoitettu: elokuu 7, 2017 | Kuuluu aiheeseen: Koti, Tekniikka | Ei kommentteja »

Maalämpöpumppu ja ilma-vesilämpöpumppu ovat molemmat nykyaikaisia lämmitysmenetelmiä, jotka hyödyntävät luonnon energiaa. Uusiin taloihin asennetaan yhä useammin maalämpöpumppu, koska sen hankinta tunnetusti säästää lämmityskuluissa. Ilma-vesilämpöpumppu hankitaan usein lisälämmittäjäksi talon päälämmitysjärjestelmän rinnalle. Kumpi näistä kuitenkin onkaan parempi vaihtoehto ja mitä yhteistä näillä pumpuilla on?

Motiva, joka on kestävän kehityksen asiantuntija, on tehnyt tutkimuksen, joka vertailee maalämpöpumppua ja ilma-vesilämpöpumppua. Tutkimus antaa yllättävän vastauksen siihen, että kumpaan lämpöpumppuun kannattaa sijoittaa.

Yleinen käsitys on se, että maalämpöpumppu tuottaa paljon enemmän säästöjä sähkölaskuihin kuin ilma-vesilämpöpumppu. Tutkimus kertoi kuitenkin toista ja sen mukaan lähes yhtä hyviin tuloksiin ja säästöihin päästään ilma-vesilämpöpumpulla.

Keski-Euroopassa ilma-vesilämpöpumput ovat olleet jo kauan todella suosittuja, mutta Suomeen ne ovat vasta tulossa. Puhekielessä ilma-vesilämpöpumppu sekoitetaan hyvin usein ilmalämpöpumppuun.

Tällä hetkellä Suomessa on noin puoli miljoonaa ilma-vesilämpöpumppua. Kun tieto lisääntyy, niin ilma-vesilämpöpumppuja myydään yhä enemmän. Niitä käytetään Suomessakin nykyään myös yhä useammin käyttöveden lämmittämiseen.

Ilmavesilämpöpumput toimivat samalla periaatteella kuin ilmalämpöpumput. Erona on se, että ilmalämpöpumppu siirtää lämpimän energian ilmaan ja ilma-vesilämpöpumppu siirtää energian veteen. Ilmavesilämpöpumppu tarvitsee toimiakseen vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän eli lattialämmityksen tai patterilämmityksen. Saman vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän vaatii myös maalämpöpumppu.

Ilma-vesilämpöpumpun hankkimista puoltaa sen hinta, sillä se on paljon edullisempi kuin maalämpöpumpun hinta. Ilma-vesilämpöpumppu maksaa yleensä noin 8000 euroa ja maalämpöpumpusta joutuu maksamaan 12 000 – 20 000 euroa.

Toinen ilma-vesilämpöpumpun hankintaa puoltava asia on myös se, että asentaminen on todella helppoa verrattuna maalämpöpumpun asentamiseen. Kun haluaa hankkia maalämpöpumpun, niin Rakennusvirastolta tarvitaan rakennuslupa. Sen jälkeen porataan maahan noin 200 metriä syvä kaivo tai vaihtoehtoisesti asennetaan maalämmön keruuputkisto maan pinnalle. Ilma-vesilämpöpumpun käyttöönotossa mitään kaivoja ei tarvitse porata eikä rakennuslupia tarvitse hankkia. Ilma-vesilämpöpumpussa valitaan sopiva paikka talon ulkoseinältä ulkoyksikköä varten ja sisäseinältä sisäyksikköä varten. Maalämpöpumppu on näkymätön elementti kodin sisällä sekä ulkona. Maalämpöpumppu sijoitetaan yleensä kodin tekniseen tilaan.

Motivan tekemä tutkimus sai tulokseksi tästä tutkimuksesta, että ilma-lämpöpumpun hankinnan jälkeen yksityistalouksien energiankulutus laski keskimäärin noin 37 prosenttia. Tämä on suunnilleen sama säästöprosentti kuin se, joka saavutetaan maalämpöpumpun hankinnalla.

Kun harkitsee lämpöpumpun hankintaa, niin kannattaa perehtyä siihen, että kumpi on omaan kotiin parempi vaihtoehto. Toisiin kohteisiin soveltuu paremmin maalämpöpumppu ja toisiin ilma-vesilämpöpumppu.

 Leave a Reply