Kirjanpito-ohjelmisto säästää aikaa

Kirjoitettu: heinäkuu 23, 2012 | Kuuluu aiheeseen: Yrittäminen | Ei kommentteja »

kirjanpito-ohjelmalla pääsee laskimella nysväämisestä eroonKirjanpidon voi ulkoistaa tai tehdä itse. Kirjanpito-ohjelmat auttavat molemmissa tapauksissa. Kun ohjelmia osaa käyttää, säästää aikaa. Vaikka kaikki kirjanpito-ohjelmaa käyttäneet tuskin voivat kieltää niiden hyödyllisyyttä, ei pelkästään ohjelman itselleen hankkimalla itsestä tule valmista kirjanpitäjää.

Kirjanpitovelvollisuudesta on Suomessa säädetty kirjanpitolaissa, jonka mukaan…

  1. kaikki liike- tai ammattitoimintaa harjoittavat ovat kirjanpitovelvollisia
  2. kirjanpitovelvollisten on pidettävä kahdenkertaista kirjanpitoa, ammatinharjoittajalle riittää yhdenkertainen kirjanpito
  3. normaalin tilikauden pituus on 12 kuukautta, mutta aloitettaessa, lopettaessa tai jos tilinpäätöksen ajankohtaa muutetaan voi tilikausi olla pidempi tai lyhyempi. Tilikausi ei voi olla pidempi kuin 18 kuukautta, mutta se voi olla kuinka lyhyt tahansa.

Mikäli päätyy hankkimaan kirjanpito-ohjelman, täytyy muutamaan asiaan kiinnittää huomiota. Ensinnäkin, ohjelmat ovat erilaisia, ja ohjelman hinta muodostuu ohjelman ominaisuuksien perusteella. Tarjolla on hyvinkin kevyitä ohjelmia, mutta myös todella laajoja kokonaisuuksia, joilla kirjanpito helpottuu todella monella osa-alueella. Toiset tarvitsevat verkkolaskun, varastonhallinnan ja reskontria, kun toiset pärjäävät pelkällä laskutuksella. ”Se nyt vaan on tyhmää maksaa liikaa” pätee tässäkin – älä siis turhaan hanki raskasta ohjelmistoa ja sen takia maksa enemmän kuin on tarvis, mikäli yrityksesi hyvin pärjäisi kevyemmällä.  Olennaista on, että tietää mitä ostaa.

Kirjanpito-ohjelmisto yrityksille on aina investointi. Yksityiselle henkilölle investointi voi olla melko iso. Jotkut ohjelmistot voi ostaa könttähinnalla heti kerralla, 200-400 eurolla saa pätevän kirjanpito-ohjelmiston. Jotkut softat on hinnoiteltu kuukausimaksuilla, joihin voi myös liittyä esimerkiksi maksimi tositemäärä kuukautta kohden. Markkinoilla on myös ilmais- tai kokeiluversioita, jotka eivät ominaisuuksiltaan ole kovinkaan laajoja, mutta joilla pystyy olennaisen tekemään.

Simppelin kirjanpidon pystyy itsekin pistämään pystyyn excelillä tai vastaavalla taulukkolaskentaohjelmalla.

Netissä valinnanvaraa on hurjasti, ja juuri sinulle oikean ohjelman löytäminen voi olla haastavaa ja aikaa vievää puuhaa. Kannattaa ottaa kunnolla ohjelmasta selvää, ennen kuin maksaa. Etsi googlella käyttökokemuksia. Googlaa muuten vain, ja katso mitä kaikkea ohjelmasta löytyy. Suurin osa ohjelmistoista on varsin toimivia ja muutenkin käyttökelpoisia – mutta joskus esimerkiksi hinnoittelu voi olla ikävällä tavalla toteutettu, tai pikkupräntti on jäänyt lukematta, jolloin sitten maksaa hieman enemmän ohjelman käytöstä kuin oli alun perin ajatellut.

Tietysti on myös ihan puhtaita huijauksia. Mikäli ohjelmistosta ei löydy lähes mitään tietoa tai mikäli sivusto tuntuu todella epäilyttävältä, kannattaa olla varovainen.Leave a Reply