Lusid-uni

Kirjoitettu: maaliskuu 24, 2011 | Kuuluu aiheeseen: Unet | Ei kommentteja »

Lusid-uni tarkoittaa selkounta, eli unta, jossa ollaan tietoisia siitä, että nähdään unta.  Tällöin unessa pystyy yleensä jonkin verran vaikuttamaan unen tapahtumiin. henkilö voi halutessaan alkaa lentää tai vaikkapa uimaan. Tällöin puhutaan kontrolloidusta unesta.  60 % ihmisistä on nähnyt selkounia.

Selkounia halutaan nähdä, sillä silloin pystyy voittamaan tavallisen elämän fysikaaliset ja sosiaaliset rajoitukset.

Lusid-uni voi alkaa kahdella eri tavalla: joko se alkaa normaalisti unena ja sitten jossain vaiheessa unennäkijä tajuaa näkevänsä unta tai sitten unennäkijä nukahtaa valvetilasta uneen, jonka tietää heti alun alkaenkin olevan vain unta.

Lusid-unta on tutkittu paljon. Tutkijat, kuten Stephen LaBerge ja Allan Hobson, ovat ottaneet lusid-unien tulkintaan neurofysiologisen lähestymistavan. Heidän tutkimustyönsä on auttanut lusid-unien tutkimusta pitkälle.

Stephen LaBerge kehitti tekniikan, jonka avulla pystyttiin selkeästi osoittamaan silmien liikkeistä, että unennäkijät olivat tietoisia joutumisestaan unitilaan. Hobson tutki sitä, mitä aivoissa tapahtuu lusid-unen aikana. Hobson päätyi siihen, että lusid-unen mahdollistaa etuaivokuoren aktivoituminen rem-unen aikana. Tällöin unennäkijän täytyy olla tietoinen siitä, että hän näkee unta, mutta ei pidä liiaksi ajatella, sitä jotta ”aivot eivät havahdu siihen”.

Unien muistelun ajatellaan olevan ensimmäinen askel kohti selkounia. Kun unia oppii muistamaan, kasvavat myös todennäköisyydet muistaa unia. Unien muistamista helpottaa unipäiväkirjan pito.

Miten lusid-unia voi yrittää nähdä enemmän?

päättämällä yksinkertaisesti nähdä niitä enemmän

Miten voi selvittääkö näkeekö unta vaiko ei? Tekemällä todellisuustestejä. ne paljastavat unelle tyypilliset epäjohdonmukaisuudet.

–          Nipistä minua, että tiedän ettei tämä ole unta. Tämä tapa toimii harvoissa unissa. Jos ihminen näkee unta nipistyksestä, kokee hän helposti myös nipistyksen tunteet.

–          Katso peiliin. Heijastukset näyttävät usein epäselviltä ja vääristyneiltä kun niitä näkee peilissä.

–          Toimiiko valokatkaisija oikein?

–          Kulkevatko mekaaniset laitteet johdonmukaisesti?

–          Jos hyppää, pysyykö ilmassa normaalia kauemmin?

–          Pystytkö hävittämään asioit ajatuksen voimalla?Leave a Reply