Miten aggregaattia voidaan hyödyntää?

Kirjoitettu: joulukuu 27, 2016 | Kuuluu aiheeseen: Koti, Tekniikka | Ei kommentteja »

Aggregaatti on laitteisto, joka toimii bensiini- tai dieselmoottorilla. Aggregaatti on kätevä väline, jolla saa sähköä minne vain. Aggregaattia hyödynnetään yleensä paikoissa, joihin sähköä ei pystytä saamaan normaalia sähköverkkoa pitkin. Toisaalta aggregaattia voidaan käyttää varasähkönä alueilla, joilla tyypillisesti on paljon sähkökatkoksia. Joskus aggregaatti hankitaan mökille ihan säästösyistä. Kalliita sähkövetoja ja sähkösopimuksia ei haluta tehdä ja päätetään luottaa aggregaatin tuomaan sähköön.

Aggregaattia voidaan hyödyntää mökillä, asuntovaunulla, matkailuautossa tai vaikka omakotitalossa sähkön varajärjestelmänä. Aggregaatin avulla voi katsoa televisiota, kuunnella radiota, ladata akkuja, tai vaikkapa käyttää uunia, mikroa tai jääkaappia.

Kun suunnittelee aggregaatin hankkimista, niin ensimmäisenä täytyy miettiä, että mihin kaikkeen aggregaatin tuomaa sähköä tarvitsee. Sähkön tarve määrittelee tarvittavan aggregaatin koon. Pienissä tiloissa kuten asuntovaunussa tai matkailuautossa pienikokoinen kannettava aggregaatti on kätevä, sillä se on myös hiljainen eikä häiritse elämistä. Kaikkein hiljaisimpia aggregaatteja ovat salkkumalliset aggregaatit. Jos haluaa kattaa aggregaatilla koko mökin sähköntarpeen, niin aggregaatin tehon täytyy olla ainakin 3 kW.

Jos aggregaattia käyttää herkkien sähkölaitteiden kanssa, niin siinä täytyy olla digitaalinen invertteri. Digitaalinen invertteri tuottaa tarpeeksi tasalaatuista ja laadukasta sähköä, joten sitä uskaltaa käyttää vaikka televisionkin katseluun.

Aggregaatin hinta

Aggregaatteja on myynnissä hyvin eri tasoisia. Kaikkein kalleimmat laitteet ovat yleensä kaikkein laadukkaimpia ja niiden voi luottaa tuovan sähköä jopa monen vuosikymmenen ajan. Yleensä bensiinikäyttöiset aggregaatit ovat kalliimpia käyttää kuin dieselkäyttöiset aggregaatit. Toisaalta hankintahinnassa asia on toisinpäin eli dieselkäyttöinen aggregaatti on edullisempi hankkia. Jos siis tietää käyttävänsä laitetta paljon, niin pitkällä tähtäimellä dieselaggregaatti tulee taloudellisimmaksi vaihtoehdoksi. Kun hankkii tunnetun merkin, niin voi luottaa siihen, että huoltopalveluja ja varaosia on tarjolla jos laite vikaantuu.

Voiko koko kodin lämmittää aggregaatilla?

Sähkönhintojen korotukset ovat saaneet ihmiset miettimään sitä, että voisiko sähkömenoissa säästää, jos lämmittäisi koko kodin aggregaatilla. YLE teki tutkimuksen siitä, kannattaako kodin lämmittäminen aggregaatilla. Esimerkkinä oli kuvitteellinen perhe, jonka omakotitalo lämpiää maalämpöpumpulla ja heillä kuluu sähköä yhteensä noin 15 000 kWh vuodessa.

Sähkö maksaa tutkimushetkellä 0,122 € / kWh. Omakotitaloon tarvittaisiin riittävän tehokas aggregaatti, jonka hankintahinnaksi tulee noin 10 000 euroa. Laitteen hankinnan lisäksi taloon täytyy asentaa verkonvaihtokytkin, joka irrottaa talon sähköverkosta omaksi yksikökseen. Näiden lisäksi taloon täytyisi vielä hankkia iso polttoöljysäiliö, johon mahtuu vähintään tuhat litraa polttoöljyä aggregaatin käytettäväksi. Kun lasketaan pelkkä polttoaineen kulutus, niin sähköntuotanto aggregaatilla maksaa noin 0,26 € / kWh.

Kun hintaan otetaan mukaan aggregaatin hankintahinta ja käyttöikä, niin tutkimus paljastaa, että aggregaattisähkö on ainakin kolme kertaa kalliimpaa kuin tavallinen sähkö. Se ei siis ole missään mielessä kannattavaa. Tutkijat kertovat, että aggregaatti on parhaiten hyödyksi talossa varaenergianlähteenä, kun halutaan varautua sähkökatkoksiin.

 Leave a Reply