Muuttoilmoitus tehdään kätevästi netissä

Kirjoitettu: elokuu 25, 2011 | Kuuluu aiheeseen: Koti, Työ | Ei kommentteja »

muuttoilmoitusMikäli muuttaa toiseen osoitteeseen pysyvästi, tai oleskelee toisessa osoitteessa pitempään kuin kolme kuukautta, kuuluu lain mukaan tehdä muuttoilmoitus. Opiskelijoille tiedoksi, että samaa kolmen kuukauden sääntöä sovelletaan myös ulkomailla oleskeleville vaihto-opiskelijoille.

Sanktioita ilmoittamatta jättämisestä ei varsinaisesti seuraa, mutta kukapa haluaisi postinsa kulkevan väärään paikkaan. Kun muuttoilmoituksen tekee ajallaan, helpottaa se käytännön elämää.

Suurin osa ilmoituksista sähköisesti

Muuttoilmoitus on mahdollista tehdä joko netissä, puhelimitse tai lomakkeella. Väestörekisterikeskuksen ja Itella Oyj:n tutkimuksen mukaan vuonna 2010 yli 70% muuttoilmoituksista tehtiin joko netissä tai puhelimitse.

Vastaava luku vuonna 2001 oli vain 25%, joten ihmiset tekevät muuttoilmoituksen nykyään mieluiten netissä. Sitä pidetään nopeana ja helppona. Puhelimitse ilmoituksen tekevät arvostavat sen vuorovaikutteisuutta, ja paperilomake on vaihtoehto niille, jotka luottavat tuttuun ja turvalliseen.

Miten muuttoilmoitus tehdään?

Netissä muuttoilmoitus tehdään Postin verkkopalvelussa (posti.fi/muuttoilmoitus) ja se vaatii tunnistautumisen joko Postin käyttäjätunnuksella, verkkopankkitunnuksilla tai sirullisella henkilökortilla. Samalla voi halutessaan päivittää muita yhteystietojaan.

Lomakkeita saa Postin toimipisteistä tai maistraatista, ja puhelimitse muutosilmoitus tehdään Postin asiakaspalvelussa. On hyvä tietää, että Postin puhelimessa jonottaminen on maksullista. Mikäli muuttaa ulkomaille tai ulkomailta Suomeen, ei ilmoituksen tekeminen kuitenkaan puhelimitse onnistu, vaan täytyy se tehdä netissä tai lomakkeella.

Ilmoitus vain yhteen paikkaan

Muuttoilmoitusta ei tarvitse tehdä kuin yhteen paikkaan. Tieto kulkee automaattisesti väestötietojärjestelmään, valtiolle, kunnille, seurakunnille ja monille yrityksille sekä yhteisöille valinnan mukaan.Leave a Reply