Nostureita käytettiin jo muinaisessa Kreikassa

Kirjoitettu: elokuu 6, 2012 | Kuuluu aiheeseen: Tekniikka | Ei kommentteja »
polyspastos-nosturi

Roomalaisen polyspastoksen rekonstruktio Bonnissa, Saksassa. Kuva: Wikipedia.org

Kuten tiedämme, nosturi on kone, joka on suunniteltu nostamaan raskaita taakkoja. Nosturit ovat kautta aikojen olleet tärkeitä apuvälineitä teollisuudessa ja rakentamisessa.

Nosturit ovat yleisimmin käytössä rakennustyömailla, tehtaissa ja raskaiden laitteiden valmistuksessa. Nykyisenlaisia hienoja torninostureita ei muinaisen Kreikan ja Rooman aikaan vielä ollut, mutta laitteen toimintaperiaate ei paljon ole muuttunut.

Tiettävästi muinaiset kreikkalaiset keksivät nosturin toimintaperiaatteen noin 500 eaa. Ja kuten yleensä, myöhemmin roomalaiset pöllivät kreikkalaisten idea ja veivät sen astetta pidemmälle. Rooman valtakunnan aikana rakennettiin todella paljon ja rakennukset kohosivat ennennäkemättömiin mittoihin. Apuna käytettiin tietenkin nostureita.

Roomalainen trispastos eli yksinkertainen kolmen taljan nosturi tarjosi kolminkertaisen ”mekaanisen edun”. Jos siis yksi mies pystyi nostamaan maksimissaan 50 kilon kuorman, pystyi hän nosturin avulla nostamaan 150 kilon edestä. Roomalaiset kehittivät myös polyspastoksen, joka pystyi jo nostamaan 3000 kilon edestä miestä kohti. Todellisuudessa roomalaisilla oli käytössä vieläkin tehokkaimpia apuvälineitä kuormien nostamiseen.

Myöhemmin keskiajalla nosturitekniikkaa käytettiin satamassa, kun paikoilleen rakennetut nosturit lastasivat ja purkivat laivojen lasteja.

Jokainen on varmasti nähnyt nosturirekkoja. Varmaan olisi antiikin ihmisille ollut hyödyllinen! Nykyään nosturit ovat yleisessä käytössä hommassa kuin hommassa. Nostureita on monenlaisia, ja jotkut niistä soveltuvat tiettyihin tehtäviin paremmin kuin toiset. Esimerkiksi rakennustyömailla yleensä käytetään ns. nostokurkia, jotka ovat väliaikaisia rakennelmia. Siltanosturit ovat yleisessä käytössä taas teollisuudessa. Nostureita ohjaillaan joko nosturin ohjaamosta, joka useimmiten sijaitsee nosturin yläosassa. Myös kauko-ohjattavia nostureita on käytössä. Siltanosturien ohjaus voidaan taas hyvin pitkälle automatisoida.Leave a Reply