Perhosveitsi

Kirjoitettu: joulukuu 22, 2010 | Kuuluu aiheeseen: Harrastus | Ei kommentteja »

Perhosveitsellä tarkoitetaan teräaseisiin kuuluvaa eurooppalaista tai itämaista veistä, joka tunnetaan yleisesti myös nimillä ”temppuiluveitsi” tai ”balisong”.  Eurooppalainen perhosveitsi koostuu kolmesta osasta: kahdesta kahvakappaleesta sekä terästä. Kahvat on kiinnitetty terän takareunan kulmiin ja ne voi kääntää terän suojaksi silloin, kun terää ei tarvita. Ensimmäiset perhosveitset on tiettävästi kehitetty Espanjassa 1500-luvulla.

Itämainen perhosveitsi on suuri, jopa noin 45 cm pitkä leveäteräinen veitsi, joka voi painaa jopa puoli kiloa. Veitsen terä on joko tasaisen suora tai kärkeä kohti hieman levenevä. Terä teroitetaan vain toiselta puolelta. Kädensijassa on terän tylsällä sivulla koukkumainen väistin, johon vihollisen aseen voi vangita. Toiselta puolelta väistin taipuu kahvan taakse muodostaen suojan sormille. Itämaista perhosveistä käytetään yleensä kung fussa kahdenkäden tekniikoissa. Toinen veitsi on tarkoitettu puolustukseen ja toinen hyökkäykseen.

Monet myös harjoittelevat sekä Euroopassa että Aasiassa perhosveitsillä huvikseen näyttäviä temppuja ja sarjoja. Harrastuskäyttöä varten myyntiin on kehitetty myös tylppäteräisiä veitsiä, jotta temppuilijat eivät satuttaisi itseään.Leave a Reply