Pokerin verotus

Kirjoitettu: marraskuu 30, 2010 | Kuuluu aiheeseen: Pelit | Asiasanat: | Ei kommentteja »

Pokeri on korttipeleistä kaikkein suosituin. Sääntöjen helppous, mutta strateginen haastavuus tekevät siitä pelin, jota kuka tahansa voi alkaa pelata. Hyvällä tuurilla tai itseään huonommalla vastapelurilla, pokerista voi joskus jopa voittaa jotain. Jopa tavallinen tallaaja. Miten sitten on voittojen verotuksen laita?  Kuka maksaa?

Verotuksessa pokerinpeluu rinnastetaan arpajaisiin osallistumiseen. Pokeri täyttää arpajaisverotuksen edellytykset, sillä vaikka pokerissa voittaminen perustuu osittain taitoon, on siinä mukana myös aina sattumaa.

Pokeritulot veronalaista Euroopan ulkopuolella

Suomen pokeripeleissä toimeenpanijana toimii yksinoikeudella RAY. Sen voitot maksetaan puhtaana käteen. Verohallinto on myöntänyt Suomessa verovapauden pokerivoitoille, jotka ovat syntyneet EU:n alueella pelatuissa peleissä ja joiden pokeripeleihin on kyseisen valtion viranomaisten lupa tai siitä on tehty asianmukaiset ilmoitukset. Jos pokeripeli on toimeenpantu EU:n ulkopuolella, ovat pokeritulot veronalaista ansiotuloa.

Pöydän ääressä pelatun pokeripelin toimeenpanopaikka on helppo tarkistaa, mutta internetin välityksellä pelaavilla pelin toimeenpanopaikkaa on vaikeampi saada selville. Nettipokerissa suurin painoarvo on järjestäjän toimipaikan sijainnissa. Ellei tätä tietoa ole saatavilla, kannattaa yrittää ottaa selville missä maassa pelipalvelin sijaitsee tai mistä maasta on saatu peliin oikeuttava toimilupa.

Pokerimenojen vähentäminen verotuksessa

Pokerivoittojen ollessa veronalaista ansiotuloa, saa niiden hankkimisesta aiheutuneet menot vähentää verotuksessa. Näitä ovat mm. pelipanokset, matkakulut ja turnausten osallistumismaksut. Harrastajapelaajan ja ammattilaispelaajan oikeudet eroavat tässä hieman, sillä ammattilaispelaaja saa vähentää pelitappiot verovuoden aikana muista ansiotuloista. Tämä vaatii kuitenkin selvitystä jatkuvasta ja intensiivisestä pelaamisesta sekä siitä, että pelaaja on jo pidemmän aikaa saanut toimeentulonsa pokerista.

Vaikka pokerivoitot ovat verottomia kaikissa EU:n alueella toimeenpannuissa peleissä, eikä niiden tuloja tarvitse ilmoittaa verottajalle verotuksessa, kannattaa niistä kuitenkin säilyttää tositteet. Näitä ovat mm. nettipeleistä käsihistoriat, talletukset ja nostot pelisivustoille. Nämä käyvät todistusaineistoksi verottajalle siitä, mistä hankittu omaisuus on, jos verotuksessa ei ole mitään ansio- tai pääomatuloja.Leave a Reply