Tiilikaton puhdistus ja pinnoitus

Kirjoitettu: elokuu 7, 2017 | Kuuluu aiheeseen: Koti | Ei kommentteja »

Tiili on erittäin kestävä kattomateriaali ja oikein hoidettuna tiilikatto kestää jopa 100 vuotta. Pitkän ikä ei ole kuitenkaan itsestäänselvyys, vaan se vaatii katon säännöllistä puhdistusta sekä säännöllisiä huoltotoimenpiteitä.

Tiili on huokoinen materiaali ja se imee helposti itseensä niin vettä kuin muitakin epäpuhtauksia. Erityisesti sammaleet ja jäkälät syövät tiilen kalkkia, jolloin tiilestä tulee vieläkin huokoisempi. Jotta tämä voidaan estää, täytyy tiilikatto puhdistaa huolellisesti säännöllisesti.

Tiilikaton puhdistus

Tiilikatto kannattaa puhdistaa aina vuosittain esimerkiksi keväthuoltotöiden yhteydessä. Kun katon pitää silmämääräisesti puhtaana sammaleesta ja muusta kasvustosta, niin varmistaa sen, että epäpuhtaudet eivät jämähdä liian tiukasti kattoon kiinni. Katon puhdistuksen jälkeen kannattaa silloin tällöin käyttää suoja-ainetta, joka on suunniteltu tiilikatolle. Sitä levitetään katolle noin 5 – 10 vuoden välein. Suoja-aine suojaa kattoa lian ja kasvuston pinttymiseltä.

Tiilikaton pinnoitus

Tiilikatto kannattaa myös pinnoittaa, jotta siitä tulee kestävämpi ja vesi ei pääse tiilen sisään vaikuttamaan. Pinnoitus kannattaa tehdä ainakin kerran talon eliniän aikana esimerkiksi noin 30 vuoden päästä talon rakentamisesta. Sen jälkeen pinnoitus kannattaa tehdä 10 – 20 vuoden välein, jotta varmistaa sen, että katto säilyy lähes uudenveroisena. Tiilikatto ja sen pinnoitus kannattaa jättää ammattilaisen hoidettavaksi. Näin voi varmistaa sen, että pinnoitus tehdään oikein ja turvallisesti. Työlle myönnetään yleensä myös viiden vuoden takuu. Tiilikaton pinnoitus voidaan tehdä joko värittömällä katon suoja-aineella tai vaihtoehtoisesti värillisellä kattomaalilla. Kun katto on pinnoitettu, niin siitä tulee vettä ja likaa hylkivä. Käsittely tai maalaus tehdään yleensä korkeapaineruiskulla. Maalaus pitää talon julkisivukuvan siistinä ja katon väriä voi myös halutessaan muuttaa.

Tiilikaton pinnoitus voidaan tehdä niin nykyaikaiselle betonitiilikatolle kuin vanhalle savitiilikatollekin. Pinnoituksen myötä katolle saadaan 100 % vedeneristyskyky, 100 % suoja sammaloitumista vastaan, 100 % suoja auringonsäteitä ja ilmansaasteita vastaan sekä 100 % suoja pakkasrapautumista vastaan.

Katon kunnon tarkastus

Tiilikattoa täytyy myös huoltaa säännöllisesti. Pelkkä puhdistus ja pinnoitus eivät riitä. Kattorakenteet sekä kattotiilten kunto täytyy tarkastaa vuosittain. Pienikin vaurio tiilessä, tiivistyksessä tai pellityksessä voi aiheuttaa suuret kosteusvauriot. Kannattaa perustaa katon huoltopäiväkirja, johon laittaa aina merkinnän, jos havaitsee jotain muutoksia katossa. Näin mahdolliset kunnostustarpeet tulevat esille ajoissa ja tilanteiden kehittymistä on helpompi seurata. Näin muutokset eivät tule yhtäkkiä ja niihin pystytään varautumaan.Leave a Reply