Unien selitykset ja tulkinta

Kirjoitettu: joulukuu 17, 2010 | Kuuluu aiheeseen: Unet | 7 kommenttia »

Unet viihdyttävät meitä meidän nukkuessamme. Unen aikana aivot kokoavat ja sisäistävät päivän aikana oppimaansa ja keräävät energiaa uuden päivän haasteita varten. Unet kertovat jotain kuitenkin meille. Ne kumpuavat alitajunnasta eli unia tulkitsemalla opimme tuntemaan itsemme paremmin. Joku on joskus tiivistänyt asian niin, että unet ovat sinun omia viestejä sinulle. Unien selitykset ja unien tulkinta saattaa kuitenkin olla vaikeaa.Sigmund Freudin kirja Unien tulkinta nosti unet korokkeelle. Freud ajatteli ensimmäisenä maailmassa, että unien tulkinnan avulla päästään käsiksi ihmisen alitajuntaan. Freudin mukaan unissa ilmenevät ihmisen tiedostamattomat toiveet ja pelot. Sveitsiläinen psykiatri Carl Jung painotti uransa aikana vahvasti ihmisen psyyken ymmärtämistä unien kautta. Monet nykyiset unien selitykset perustuvatkin Jungin 1900-luvulla kirjoittamiin teoksiin. Unien tulkinnoissa tärkeää on tunnistaa nimenomaan unessa esiintyvien asioiden, esineiden ja henkilöiden symbolit ja niitä vastaavat tunnetilat. Harvoin se henkilö jonka näet unessa, vastaa oikeasti juuri sitä henkilöä. Unien tulkinta ja selitykset lähtee siitä, että oppii ymmärtämään henkilöiden edustavan jotain muuta kuin itseään.

Jotkut ihmiset uskovat näkevänsä enneunia, on kuulemma unissa nähdyillä lottonumeroilla voitettu lotossakin, joillekin ihmisille edesmenneet lähimmäiset tulevat antamaan neuvoja unessa, joillakin edellisen illan sotaelokuva tunkeutuu uneen. Unia löytyy monenlaisia. Jokainen enneunen nähnyt tietää unen päätyttyä, että se oli enneuni. Elokuvan tapahtumien siirtyminen uniin, kertoo taas elokuvan voimasta eikä näitä unia ole niinkään tarkoitus erikseen enää tulkita. Unet jotka toistuvat säännöllisesti tai jotka muistaa erityisen tarkasti herättyään, nämä ovat niitä unia jotka voivat hyvin olla alitajunnan viestejä meille.


7 Comments on “Unien selitykset ja tulkinta”

 1. 1 Tumppu said at 19.46 on tammikuu 20th, 2011:

  Olen nähnyt usein unia joissa olen nukkumassa ja irtaannun kehosta pikkuhiljaa ja näen itseni nukkumassa sängyssä. Tämän jälkeen pystyn lentämään ja liitämään ilmassa ja ohjaamaan kehoani minne haluan ja paikkoihin joihin en uskonut edes pääseväni, kuten Tuomiokirkon katolle tai katselemaan Uspenskin katedraalin kultaisia kupoleita.

  Kerran lensin unissani Helsinki Vantaan lentokentälle ja jouduin väistelemään lentokoneita.

  Useimmiten pystyn hallitsemaan lentämistä unessa, mutta tapahtumat tulevat eteen hallitsemattomasti.

  Mistä mahtaa tämmöiset unet johtua? Onko kenelläkään vastavia kokemuksia?

  Nimimerkki: Olisi kiva kuulla vastaavista unista?

 2. 2 admin said at 10.43 on tammikuu 21st, 2011:

  Tässä on kyse niin sanotusta lucid unesta, jossa ihminen osittain tiedoksuu nukkuvansa, ja näin ollen pystyy vaikuttamaan unen tapahtumiin. Aihetta tullaan käsittelemään lisää Tietoviisaassa lähiaikoina! Stay tuned!

 3. 3 juhis said at 9.35 on tammikuu 27th, 2011:

  Oon ny nähny 3 kertaa unta, joka alkaa iha ku ”normaali” uni mut aina mä päädyn samaan luolaan mis on joku ”tuntematon tuttu” joka käyttäytyy aina samalla tavalla.Sanoo ”aivan aivan, silittää päätä”ja siitä ku yritän rimpuilla pois, ottaa käsistä kiinni.Tässä vaiheessa kasvot alkaa muodostua uudestaa, ja mä herään aina. Toimiiko alitajuntani suojakilpenä, vai mistä johtuu:=

 4. 4 admin said at 10.38 on tammikuu 28th, 2011:

  Kehottaisin Sinua pohtimaan tunnetiloja, joita koet tuon toistuvan unen aikana. Herättääkö tuo tuntematon tuttu Sinussa millaisia tunteita silloin kun lähestyt häntä, kun hän paijaa päätäsi ja yrittää väkisin pitää Sinusta kiinni, kun yrität rimpuilla irti? Ahdistutko, suututko, pelkäätkö, turhaudutko, mitä tunteita unessa tunnet? Mieti sitten vastaavanlaista tilannetta oikeasta elämästä, kuka herättää Sinussa samanlaisia tunnetiloja ja tuntuuko Sinusta että hänkin yrittää pitää Sinusta väkisin kiinni?

  Unessa esiintyvä luola voi elämäntilanteestasi riippuen kuvata joko suojaa ja turvapaikkaa tai ahdistusta, tilannetta josta ei tunnu olevan ulospääsyä..

  Se seikka, että heräät ennen kuin tuntemattoman uudelleen muodostuvat kasvot paljastuvat Sinulle, voi kertoa siitä, ettet halua tosi elämässä myöntää itsellesi tämän ihmisen aiheuttavan unessa kokemiasi tunteita, jonka vuoksi et halua nähdä unta loppuun saakka ja kuka tuo tuntematon todella on.

 5. 5 pamsu said at 13.27 on helmikuu 1st, 2011:

  Näin unta että kiipesin poikaystäväni kanssa metsän keskellä olevaan mäkihyppytorniin. Ylhäältä näkyi ainoastaan vihreää metsää joka puolella. Torni oli todella korkea.
  Tornissa oli ylhäällä kaksi ”tappia” ja poikaystäväni alkoi heiluttamaan niitä ja näytti että jos niistä heiluttaa, torni voi kaatua. Olin peloissani ja sanoin että lopettaa, ettemme tipu alas. Minua pelotti pudotus.

  Aikaisemmin unessa minulle oli selvinnyt, että poikaystäväni petti minua toisen naisen kanssa. Kiipesimme siis mäkihyppytorniin, koska halusin selvittää asiaa ja puhua hänen kanssaan.

 6. 6 admin said at 8.26 on helmikuu 18th, 2011:

  Kaksi tappia voivat kuvastaa joitain alitajuntaisia ajatuksiasi, jotka saattavat ”huojuttaa” parisuhdettanne. Pelko kuvastaa jollakin tasolla kuvittelemaasi tilaa parisuhteessanne.

  Pelko toisen pettämisestä harvoin tarkoittaa, että henkilö oikeasti pettäisi. Enemmänkin kyseessä on omat alitajuiset pelot. Onko sinulla käsittelemättömiä tuntemuksia? Ehkä itsetuntosi ei ole parhaalla mahdollisella tasolla? Suosittelen keskustelemaan sinua kenties painavista asioista poikaystäväsi kanssa. Olen varma, että olosi helpottuu!

 7. 7 muhku said at 13.40 on elokuu 11th, 2011:

  näin unta että joku tuttu kantoi luokseni koiraaja sanoi että se synnyttää juuri. hän laski koiran leivinuunin suuaukolle ja se synnytti elävän tyttölapsen ja toisen sikiöpussin jossa oli kuollut tyttölapsi…kun hän kaiveli sitä sikiöpussia alkoi kylmässä uunissa tuli palamaan ja koira ja lapsi olivat liekkien ympäröimänä. huusin hänelle että ottaa ainakin sen lapsen sieltä pois kun oli jo ihan palovammoilla…hän otti sen ja antoi minulle ja sanoi että saan pitää sen vauvan..


Leave a Reply